Duyurular
Son Eklenen Albümler
  • YAŞAM MERKEZİ İNŞAAT SÜRECİ
  • MUHALLEBİ KURSU
  • TEMEL ATMA TÖRENİMİZ
  • ANKARA KONFERANSI
  • serviskomikursu
  • RTÜK
  • KURS
  • makrome
Etkinlik Takvimi
E-Bülten
Faydalı Bağlantılar
Engelli Çocuğu Olanın Gözü Arkada Kalmayacak.

Ömür boyu korunmaya muhtaç ve başkalarının himayesinde yaşamak zorunda olan zihinsel engelli çocukların aileleri, hep kendilerinin ölümünden sonra zihinsel engelli çocuklarını bekleyen belirsiz gelecek endişesi ile yaşarlar. Bu endişe, tüm aile bireylerinin hayatını olumsuz etkiler. İşte bu sorun, Batıkent Zihinsel Engellileri Koruma Derneği'nin ülkemize kazandırdığı,Batıkent Beyaz Karanfiller(Zihinsel Engelliler ) Yaşam Merkezi ile yerel bazda da olsa çözüme kavuşuyor ve zihinsel engelli çocuk aileleri gelecek endişesi taşımaktan kurtuluyorlar.
 



ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Batıkent Zihinsel Engellileri Koruma Derneğince hizmete sokulan "Batıkent Beyaz Karanfiller Yaşam Merkezi", zihinsel engelli çocuk sahibi ailelerin "ben öldükten sonra çocuğuma kim bakacak" kaygısını giderecek.

Batıkent Zihinsel Engellileri Koruma Derneği Başkanı Ömer Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zihinsel engelliler için yaşam merkezi açma hayalini hayata geçirmekten dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.

"Zeka seviyesi düşük, okuma yazma öğrenemez bir zihinsel engelli çocuk babasıyım" diyen Koç, ebeveynlerin öldükten sonra zihinsel engelli çocukları için gelecek kaygısının bulunduğunu dile getirdi.

Fransa'da öğretmenlik yaptığı dönemde oğlunun eğitim gördüğü kurumu çok beğendiğini anlatan Koç, "Emekli olduktan sonra böyle bir yaşam merkezi kazandırmak için kendime söz verdim. Bunun için derneği kurdum ve 15 yıllık uğraşın ardından bunu başardım, çok mutluyum" dedi.

Merkezin yapımı için Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ve İsveç'teki bir derneğin kendilerine maddi destekte bulunduğunu belirten Koç, bir çok sosyal kesimden de yardım aldıklarını söyledi.

-Kafede rehabilitasyon

Ailelerin merkezden çocuklarına kontenjan ayırması gerektiğini, kontenjanın yüzde 15'ini yoksul ailelere ayırdıklarını, maddi durumu iyi olanların ise bir bedel ödeyeceğini ifade eden Koç, "Şu anda oturduğum evi bu merkeze bağışlayarak çocuğuma kontenjan alacağım. Kafam rahat, ben öldükten sonra çocuğumun kalacağı oda belli. İçinde banyosu, tuvaleti olan odalarda kalacak. Çocuk, anne ve babası vefat edene kadar ailesiyle yaşamaya devam edecek, merkezde yaşam anne baba öldükten sonra başlayacak" diye konuştu.

Zihinsel engelli çocukları, "beyaz karanfiller"e benzeten Koç, merkezde bir kafeterya bulunacağını ve halka açık olacağını dile getirdi. Garsonluk kursu verdikleri zihinsel engellilerin rehabilitasyonu için merkezdeki kafede çalışacağını belirten Koç, merkezdeki 400 kişilik kongre salonunu sivil toplum kuruluşlarının hizmetine açarak buradan gelir elde etmeyi planladıklarını vurguladı.

Koç, isim hakkını Yenimahalle Belediyesine verdikleri merkezin adını "Yenimahalle Batıkent Beyaz Karanfiller Yaşam Merkezi" koyduklarını ifade eden Koç, iskan raporunu aldıklarını, engelli misafirhanesinin ruhsatlandırılmasından sonra merkezin resmen hizmete gireceğini kaydetti. Koç, engelli misafirhanesinin Türkiye'de bir ilk olacağını dile getirdi.

-21 yatak kapasiteli engelli misafirhanesi

Engelli ailelerinin sağlık sorunu yaşadığında, acil olarak Ankara dışına çıkmaları gerektiğinde çocuklarını bırakacakları bir merkez olmamasının sıkıntısını çektiğine işaret eden Koç, 21 yatak kapasiteli engelli misafirhanesinin hizmete açıldıktan sonra bu ihtiyacı karşılayacağını vurguladı. Merkezde kondisyon salonu bulunduğunu da belirten Koç, burada sağlıklı yaşam için spor etkinlikleri yapıldığını, yüzme havuzunda ise fizyoterapi eğitimi verildiğini aktardı.

İş-Kur ile yapılan işbirliği kapsamında zihinsel engellilere galoş yapımı, takı tasarımı, ahşap boyama gibi meslek edindirme kursları da düzenlendiğini anlatan Koç, yemek ihtiyacını belediyenin karşıladığını, akşam saatlerinde çocukların evlerine servislerle gittiğini söyledi. Koç, merkezdeki zihinsel engellilerin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ziyaretçileri olduğunu da kaydetti.

Hayırseverlerin desteğine ihtiyaçları bulunduğunu, merkezin yardım ve bağışlara açık olduğunu belirten Koç, "Beyaz karanfiller hiç solmasın, bir damla da siz su verin. Hiç olmazsa ilginizi, sevginizi, zihinsel engellilerden esirgemeyin" dedi.